Dobo

Mitä Dobo on?

Dobo on Suomessa, Camilla Peuran, kehittämä koiran ja ohjaajan yhteinen liikuntamuoto. Virallisesti Dobo on saanut alkunsa 2010, eli laji on suhteellisen uusi.

Dobo on suunniteltu kasvattamaan koiran ja ohjaajan lihaskuntoa, kehonhallintaa, liikkuvuutta ja tasapainoa. Eikä sovi unohtaa, että osana doboilua koiran ja ohjaajan suhde vahvistuu.

Dobossa käytetään pääasiassa tasapainotyynyjä ja ovaalinmuotoisia palloja. Joissakin liikkeissä tulee myös puolipallot mukaan. Dobon ovaalinmuotoiset pallot ovat perus jumppapalloihin nähden koiran mallille sopivampia, niitä on helpompi ihmisen tukea, sekä ne ovat materiaaliltaan vahvempia ja näinollen kestävämpiä. Liikkeitä on kolmenlaisia; ohjaajan tekemiä, koiran tekemiä, sekä koiran ja ohjaajan yhdessä tekemiä. Liikkeitä pystyy pienillä muutoksilla muuttamaan helpommaksi tai haastavammaksi, jolloin liikkeet voidaan räätälöidä jokaiselle koirakolle heidän tasonsa mukaan.

Dobo-harjoittelut edut koiralle

- vahvistaa syviä lihaksia

- kehittävät keskittymiskykyä

- kehittävät ketteryyttä, tasapainoa ja kehonhallintaa

- harjoitukset auttavat koiraa venyttelemään ja tätä kautta helpottavat lihasjännityksiä

- parantaa ja tukee suhdetta ohjaajaan

Dobo-harjoittelun edut ohjaajalle

- lihasvoima kehittyy. Harjoittelu kiinteyttää, vahvistaa lihaksia, sekä lisää lihaskestävyyttä. Monessa liikkeessä oma ruumiinpaino toimii vastuksena, jolloin liikkeen haastavuutta pystyy helposti säätämään

- kehon joustavuus lisääntyy. Monessa liikkeessä yhdistyy lihaksen vahvistaminen ja venytys, joka on pelkkää venytystä tehokkaampaa

- parantavat tasapainoa ja koordinaatiokykyä

- parantavat ryhtiä. Pelkkä pallolla tasapainoilu harjoittaa keskivartalon lihaksia

- parantavat / lisäävät kehonhallintaa

- doboilu on hauskaa, jolloin unohtaa, että kyseessä on kuntoilu

- koiran ja ohjaajan välisen suhteen paranemista ei voi liikaa korostaa

Milloin koira ei saa osallistua doboon?

- koiralla on kuumetta tai tulehdus

- akuutti vamma

- parantumattomia murtumia

- koiran lihas on juuri revähtänyt tai sillä on venähtymä

- koiralla on haavoja jotka vaikuttavat harjoitteluun

- tarttuva tauti (ryhmätunnit tai välineet joita muutkin koirat käyttävät)

- tiineyden loppuvaiheessa

Mikäli koiralla on rakenteellinen virhe tai ongelma, tai muita vaivoja jotka voisivat vaatia tutkimista/vaikuttaa doboiluun, konsultoi ensin eläinlääkäriä, fysioterapeuttia, osteopaattia, kraniohoitajaa tai hierojaa.

Dobo-harjoittelusta on hyötyä niin kotikoiralle, kuin harrastus- ja kisakoirille. Hyvät syvät lihakset tukevat mm. niveliä. Moni laji on tänä päivänä hyvin kuormittava ja vaatii koiralta fyysisesti paljon, kuten esim. agility ja suojelu. Toko taas on toispuoleisesti kroppaa rasittava, jolloin tulisi kiinnittää huomiota myös toisen puolen harjoittamiseen ja mahdollisesti venyttelemään toista puolta enemmän.

Dobopallon kokoon vaikuttaa koiran säkäkorkeus. Pallon tulisi olla 10-15cm koiran säkäkorkeutta suurempi. Pitkärunkoisilla koirilla tulee monesti valita vielä kokoa suurempi. Jos mietit kahden pallon väliltä, valitse suurempi. Koiran kehittyessä taitavammaksi voi hankkia myös kokoa pienemmän pallon kaveriksi. Tasapainotyynyt ja puolipallot ovat aina saman kokoisia.

Dobo-harjoittelu kannattaa aloittaa varoen. Vaikka koira olisi päällisin puolin hyvässä lihaskunnossa, ei se kerro kaikkea syvälihaskunnosta. Tunnin ajasta koira on pallolla maksimissaan 15 minuuttia, jaksotettuna! Aloittaessa harrastusta pallolla ei tarvitse olla edes varttia, vaan lyhyempikin aika riittää. Tässä täytyy kuunnella koiraa, sillä jokainen on yksilö. Koiran tulee saada levähtää liikkeiden välissä ja juoda halutessaan. Vaikka dobo ei ole kovalla sykkeellä tehtävää treeniä, juo koira yllättävän paljon dobo-treenin aikana. Palkaksi koiralle sopii doboon yleisesti ottaen parhaiten nami. Nami ei kiihdytä samalla tavalla kuin lelu ja syöminen rauhoittaa koiraa. Doboa ei tule tehdä kahtena peräkkäisenä päivänä, vaan koiralla tulee olla riittävän pitkä lepo harjoituskertojen välissä.